2021. november 25., csütörtök

Horgolt kutyakabát

Ha fáznak  kedvenceink, kedveskedjünk egy saját horgolású kabátkával. Akár maradék fonalból is!

Hozzávalók: kb. 15 dkg türkizkék és 5 dkg türkiz­zöld, közepesen vastag, műszálas fonal, 3 és feles hor­golótű, 1 nagy patentkapocs.
Mérete: szélessége 34, hossza 35 cm.


Minta:

egyráhajtásos pál­cákkal dolgozunk úgy, hogy az 1. pálcát a 2. láncszembe öltjük, a 2. pálcát pedig az 1. szembe, vagyis a 2 pálca ke­resztezi egymást. Az 1. sor­ban a láncszemek mindegyi­kébe, a következő sorokban pedig a pálcák tetejére öl­tünk, ügyeljünk, hogy a 2— 2 keresztezett pálca mindig egymás fölé kerüljön.

Méretpróba: 24 pálca és 12 sor = 10 cm.

Háta:

a kék fonallal, 22 cm-es láncszemsorral kezd­jük, és keresztezett pálcákkal dolgozunk. Minden sor elején és végén 1—1 pálcát szaporítunk, míg kb. 34 cm bőséghez érünk. Ezután egyenesen haladunk 35 cm magasságig, ahol a nyak részére kivágást készítünk:

a következő sorban csak 10 keresztezett pálcát horgo­lunk, és láncszem nélkül for­dulunk. Erre a 10 pálcára 8 pálca kerül, majd újabb for­dulás után 6 pálcával a dara­bot befejezzük. A munkánk másik szélére 3 hasonló sort készítünk.

Eleje (hasrész): a kék fo­nallal, 60 cm-es láncszemsor­ral kezdjük, és erre egy ke­resztezett pálcasort készí­tünk, azután eltépjük a fo­nalat, és csak a középső 34 cm fölött folytatjuk a mun­kát. A következő sorok ele­jén és végén 2—2 pálcát fo­gyasztunk, míg kb. 22 pál­cánk nem marad. (Fogyasz­tásnál sor elején az első 2 pálcára 1—1 rövidpálcát öl­tünk, sor végén pedig az utolsó 2 pálcára nem öltünk.) A következő 2 sor elején és végén 3—3 pálcát fogyasz­tunk, s a megmaradt 10 pál­cára egyenes szélekkel 10 sort horgolunk.

A 11. sor elején és végén ismét 3—3 pálcát fogyasztunk, és a szá­lat eltépjük.

Összeállítás:

mindkét darabot kék rövidpálcákkal körülhorgoljuk. A sarkokba 3—3 rövidpálcát öltve sza­porítunk. Erre a sorra a zöld fonallal 1 rövidpálcasort és 1 hamispálcasort készítünk. Az eleje két sarkát a hátrész nyakkivágásának két csücskéhez öltjük. Az eleje övrészének két végére felerősít­jük a patentkapcsot, me­lyet a hát közepén zárunk össze.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

megjegyzés ürlap üzenet